Onze peuter heeft een denkbeeldig vriendje. Zijn naam is Piet. Jawel, the one and only! Niet alleen de beste vriend van sinterklaas, maar dus ook van onze dochter. Fantasie bij peuters: niet alleen leuk voor kind en ouders, maar ook goed voor de ontwikkeling. Magisch denken is dan ook een normale fase in de ontwikkeling van peuters.
Denkbeeldig vriendje
Hoe oud Piet precies is, weet ik niet, maar ik vermoed iets jonger dan mijn 3-jarige. Piet is namelijk nog klein en onze dochter is een grote meid.
Intussen is Piet kind aan huis en heb ik hem persoonlijk beter leren kennen. Hij komt over als een rustige, brave knul. De twee komen goed overeen, al moet mijn dochter hem soms terechtwijzen: “neen Piet, dat mag niet”. Hij zit wel eens mee aan tafel en dat is geen probleem. Een extra bordje is snel bij gezet. Ik vermoed dat hij alles lust, want ik heb tot nu toe nog geen reactie gekregen op mijn kookkunsten. Een lieve gast in huis!
Blijkbaar hebben we in onze living een kinderopvang. Piet gaat er regelmatig na schooltijd naartoe. Intussen heb ik de mama van Piet ontmoet, toen ze hem kwam afhalen aan de voordeur. Ik had er eigenlijk nooit bij stilgestaan dat de helpende hand van sinterklaas een mama heeft.
Ik maak me soms wel zorgen over de jongen. Mara vertelt namelijk regelmatig dat Piet ziek is. Niets ernstigs, maar het komt wel vaak naar boven. Misschien moet ik de mama van Piet eens uitnodigen voor een kop koffie en stukje taart om wat bij te praten?
Magische wereld
De belevingswereld van een peuter is anders dan die van volwassenen. Het onderscheid maken tussen fantasie en werkelijkheid is niet evident. Herinneringen, fantasie, werkelijkheid en beleving zijn voor peuters even echt. Peuters zijn vanaf deze leeftijd dan ook gek op verhalen en sprookjes.
Het magische denken, een magische wereld, en dus ook een denkbeeldig vriendje horen tot de wereld van kleine kinderen. Zolang het kind buiten zijn fantasie- en leefwereld vriendjes heeft en maakt, en dus sociale contacten heeft, is het magische denken niet meer dan normaal.
Via het magische denken komt de peuter tot een fantasiespel wat een leerzame manier van spelen is. Het leert je peuter namelijk om zich op een leuke en speelse manier in te leven in het spel en in anderen.
Een leeuw in de living
Ik vind het super dat mijn dochter een fantasiewereld heeft. Ze doet me dan nog meer aan mezelf denken. Mezelf verkleden als prinses, kampen bouwen die voor mij een kasteel waren, fantasierijke verhalen bedenken en uitschrijven, volledig opgaan in de verbeelding… Het kind in mij komt naar boven. We verzinnen verhalen, rollenspellen en laten onze creativiteit los.
Ik ben zelf geen pedagoog, maar in mijn ogen is fantasie ook een manier om de belevenissen en indrukken van de dag te verwerken. Heel vaak loopt hier een kindje uit de klas rond of is mijn dochter de kleuterjuf. Vorig jaar, na onze uitstap naar de dierentuin liep er plots een leeuw door onze living, hing er een koala aan het plafond, en vertelde ze aan de onthaalmoeder dat er een olifant in onze tuin stond.
Meer lezen?
Voor meer artikels over baby en momlife klik hier.