Het begint terug warm te worden en dan is het tijd voor iets fris. Wat vinden jullie van een limoncello cake? Het was nog niet bij me opgekomen om limoncello in patisserie te verwerken, maar kijk, het kan dus wel degelijk. Het receptje dat ik uitprobeerde, komt van de blog Schepje Suiker. En het resultaat mag er zijn: een frisse, luchtige cake.
Tegelijk is deze cake een ode aan mijn vrienden van The Limoncello’s; zo heet de WhatsApp groep binnen één van onze vriendenkringen. Niet zozeer omdat we allemaal verzot zijn op het gele drankje – al kunnen enkelen van ons de smaak wel bekoren. Onze naam hebben we te danken aan een leuke avond op restaurant die wat met enig ongenoegen eindigde. Ondanks het niet kleine verteer in een restaurant kon er van de uitbater geen glaasje Limoncello van het huis af. Sindsdien gaan we door het leven als The Limoncello’s.
Limoncello cake
Benodigdheden
- 200 gram boter
- 200 gram suiker
- 1 theelepel vanille aroma
- 4 eieren
- 200 gram zelfrijzend bakmeel
- 3 eetlepels limoncello
- rasp van 1 citroen
Zorg dat je ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Doe bakpapier in het cakeblik of vet het blik in met wat boter. Verwarm de oven voor op 165 graden.
Doe de boter in kleine blokjes; dat maakt het mengen makkelijker. Met de garde mix je de boter met de suiker tot een licht, luchtig mengsel. Voeg de eieren één voor één toe en blijf intussen verder mixen totdat alles goed is opgenomen.
Voeg nu het vanille aroma toe, samen met de citroenrasp en de helft van het bakmeel. Klop alles verder op.
Doe de rest van het bakmeel en de eetlepels limoncello bij het mengsel. Mix het geheel nog een tweetal minuten op de hoogste stand.
Het beslag is nu klaar: giet over in het bakblik en bak 60 minuten in de oven totdat het voldoende gaar is.
In het oorspronkelijke recept voegt de blogster twee eetlepels limoncello toe aan het beslag. Ik dacht: ik doe er wat meer bij. En dat was geen slecht idee: met drie eetlepels heeft de cake geen overheersende citroensmaak. Wil je de limoncello nog meer proeven in de cake, dan voeg je extra eetlepels toe. Let wel op dat de limoncello niet te overheersend wordt gezien we nog een limoncello glazuur maken.
Laat de cake een paar minuten afkoelen op een taartrooster. Pas daarna haal je de cake voorzichtig uit het bakblik en laat je het verder afkoelen op het taartrooster.
Limoncello glazuur
Benodigdheden
- 100 gram poedersuiker
- 5 druppels gele kleurstof
- 2-3 eetlelepels limoncello
- 1 eetlepel kokend water
Glazuren doen we pas als de cake volledig is afgekoeld.
Doe de poedersuiker in een kommetje en voeg de druppels gele kleurstof toe. In het recept van Schepje Suiker wordt maar één druppel kleurstof toegevoegd. Ik vond dat te weinig. Vijf druppels vond ik perfect om een mooi gele kleur te bekomen. Meng de suiker met de kleurstof. Dit doe je door goed te roeren met een lepel. Voeg intussen lepel per lepel de limoncello toe. Roer alles goed tot je een glad mengsel hebt. Het glazuur moet lichtjes vloeibaar zijn; anders lukt het niet om het over de cake te drippen.
Met een koffielepel liet ik het glazuur over de cake drippen. Je kan het glazuur ook gewoon over de cake gieten en zo laten uitlopen.
Smakelijk! Buon appetito!
Tip
Doe de citroen niet weg, maar gebruik het sap voor lekkere citroen cupcakes. Klik hier voor het recept.
Smaakt dit naar meer?
Benieuwd naar andere recepten om lekkere patisserie, cupcakes en taarten te maken? Klik dan hier.